Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

ZZP bereid zich verder te ontwikkelen met cursussen en opleiding ondanks crisis

| Nieuws voor de ZZP'er | 16 april 2013

Zzp’ers zijn vaker bereid zichzelf verder te ontwikkelen en investeren daarmee vaker in een eigen opleiding dan ondernemers mét personeel. Het lijkt of dat de crisis geen of weinig invloed heeft op het opleidingsbudget van het MKB.

Driekwart van de ondernemers investeert op jaarbasis tot 1500 euro in zichzelf. Een vergelijkbaar bedrag wordt jaarlijks eveneens per werknemer in kennis en ontwikkeling geïnvesteerd. Zo blijkt uit een enquête van ING Economisch Bureau in samenwerking met De Zaak onder 550 MKB-ondernemers.

Werknemers bij mkb-bedrijven worden massaal naar cursussen en trainingen gestuurd. Negen op de tien ondernemers zegt te investeren in de opleiding en ontwikkeling van zijn werknemers. Onder zzp’ers zegt een zelfde percentage in zijn eigen ontwikkeling te investeren. Ondernemers met personeel investeren echter minder in hun eigen ontwikkeling.

87% van de ondernemers investeert in zichzelf

Op de vraag ‘Investeert u in uw eigen opleiding en ontwikkeling’ antwoordt 87% van de ondernemers positief. Circa 90% van de zzp’ers investeert in zichzelf, tegenover 79% van de ondernemers met personeel. Hoe groter het bedrijf, hoe minder ondernemers in zichzelf investeren. Ondernemers in de industrie en transport & logistiek investeren minder vaak in zichzelf ten opzichte van de andere sectoren.

Ruim een derde van alle ondernemers investeert niet in zichzelf omdat ze van mening zijn dat dit geen toegevoegde waarde biedt. De belangrijkste reden voor ondernemers met personeel om niet in zichzelf te investeren is geen tijd (49%), terwijl zzp’ers geen geld (38%) als belangrijkste reden opgeven. Leeftijd wordt ook als één van de redenen genoemd waarom ondernemers niet in zichzelf investeren. Als we kijken naar leeftijdsopbouw van de ondernemers, blijkt ook dat 18% van de ondernemers vanaf 60 jaar en ouder niet (meer) in zichzelf investeert op het gebied van kennis en ontwikkeling.

Kennis uit vakliteratuur

De meeste ondernemers die wel investeren in eigen opleiding en ontwikkeling, houden hun kennis op peil met behulp van vakliteratuur (72%) en cursussen en/of trainingen. Hierin zit geen verschil tussen ondernemers met personeel en zzp’ers. In de daaropvolgende opties zijn er MKBapril 2013 2 wel verschillen. Zo noemen ondernemers met personeel als derde en vierde optie informatiebijeenkomsten van bijvoorbeeld brancheorganisaties of banken, en congresbezoek.
Zzp’ers noemen als derde en vierde optie websites, webcasts, e-learning en informatiebijeenkomsten. Een andere optie die door zzp’ers veel wordt genoemd is intervisie, waarbij wordt geleerd van collega-zzp’ers.

Geen tags

1415 totaal aantal keer bekeken, 1 vandaag

  

Geef een reactie