Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

ZZP’ers gedupeerd door belastingplan Van Dijkhuizen

| Nieuws voor de ZZP'er | 20 oktober 2012

Belangenbehartigers van Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’ers) reageren verbaasd en kritisch op de belastingplannen die de commissie-Van Dijkhuizen afgelopen week presenteerde.

De commissie onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer of de inkomstenbelasting omlaag kan zonder dat dit de schatkist geld gaat kosten.
In die plannen wordt onder andere ingegaan op het instellen van een vlaktaks (93 procent van de belastingplichtigen gaat 37 procent belasting betalen), een mogelijke BTW-verhoging (van 21 naar 23 procent) en afschaffing van aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Stichting ZZP Nederland (vertegenwoordigt 23.000 zelfstandigen) vindt dat zzp’ers in de plannen “zwaar gedupeerd” worden. De maatregelen zouden vooral desastreus uitpakken voor zelfstandigen met een laag inkomen, zoals de groep die door de overheid gestimuleerd is om zelfstandig te worden vanuit een uitkering.
De aftrekposten die nu nog 7280 en 2123 euro bedragen zullen in die plannen met 37 procent inkomstenbelasting belast woorden. Daardoor zullen zelfstandigen netto 300 euro per maand moeten inleveren, rekent ZZP Nederland voor. “Dat is een zeer fors bedrag voor mensen die hun uiterste best doen om in hun eigen inkomen te voorzien en vaak netto minder dan 2000 euro te besteden hebben”, vindt voorzitter Johan Marrink.
Koninklijke weg
Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) noemt de voorstellen “niet realistisch” en vindt dat de rekening eenzijdig bij zelfstandigen wordt neergelegd. “Het lijkt erop dat de plannen voor de vlaktaks voor een deel gefinancierd gaan worden door het afschaffen van de zelfstandigenaftrek en andere ondernemersfaciliteiten.”
PZO vindt dat de commissie voorbij gaat aan de reden waarom de zelfstandigenaftrek ooit werd ingevoerd, namelijk ter compensatie van het feit dat zzp’ers minder aanspraak maken op sociale voorzieningen dan werknemers. De organisatie zou liever zien dat er wordt gesneden in de uitgaven. “Dat is de koninklijke weg.”
Bezwaar
Omdat het rapport nog niet definitief is, bestaat er nog een mogelijkheid de voorstellen verder aan te scherpen. ZZP Nederland en PZO zeggen beide bezwaar aan te gaan tekenen bij hun politieke contacten.

Geen tags

3011 totaal aantal keer bekeken, 7 vandaag

  

Geef een reactie