Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

ZZP’er kan maar beter niet arbeidsongeschikt raken

| Nieuws voor de ZZP'er | 12 februari 2012

Zzp’er vertrouwt op partner en eigen reserves bij arbeidsongeschiktheid

Twee derde van de zzp’ers loopt een financieel risico op het moment dat hij of zij niet in staat is om te werken door ziekte of ongeluk. Zo’n grote groep zzp’ers heeft namelijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, zo meldt Blik op Nieuws.

De hoge kosten van een dergelijke verzekering is voor 58 procent van de zzp’ers een reden om zich niet of beperkt te verzekeren. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken naar mogelijke financiële risico’s bij zzp’ers.Slechts 33 procent van de zzp’ers heeft wel een arbeidsongeschiktheid of een WIA-verzekering. Daarnaast is er een grote groep zzp’ers die stelt terug te kunnen vallen op het inkomen van hun partner en een kwart denkt genoeg financiële reserves te hebben in geval van arbeidsongeschiktheid.

Naast arbeidsongeschiktheid zijn er nog drie mogelijke financiële risico’s die zzp’ers kunnen lopen:

Onvoldoende geld voor oudedagsvoorziening
Bijna de helft van de zzp’ers legt geen of naar eigen zeggen onvoldoende geld opzij voor de oude dag. Ook in dit geval is de meestgenoemde reden dit het te duur is. Ook hier is weer een groep die terug zegt te kunnen vallen op hun partner. Daarnaast zegt een deel hier geen geld voor over te hebben (wellicht in de veronderstelling te werken tot het moment van overlijden of omdat niet gedacht wordt de pensioengerechtigde leeftijf überhaupt te halen).

Aansprakelijkheid
Een ruime meerderheid van de zzp’ers die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, heeft middels de (huwelijkse) voorwaardengeen maatregelen genomen om de risico’s van het privévermogen van zichzelf of de partner te beperken. Zzp’ers zijn verder in over het algemeen wel op de hoogte van het bestaan van de beroepsaansprakelijkheids- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, maar desondanks heeft meer dan de helft deze niet afgesloten.

Beperkt financieel inzicht
Een beperkt inzicht in financiële zaken rondom het ondernemerschap is ook een risico waar zzp’ers tegenaan kunnen lopen. Dit kan ontstaan doordat de privé-administratie niet gescheiden is van de zakelijke administratie, er geen zakelijke bankrekening is of dat men minstens drie van de vier belangrijke administratieve handelingen (boekhouding, jaarrekening, btw-aangifte, inkomensbelasting) zelf doet.
Bron: blik op nieuws

3472 totaal aantal keer bekeken, 2 vandaag

  

Geef een reactie