Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

Kwetsbare positie van zzp

| Nieuws voor de ZZP'er | 29 april 2011

Minister Kamp van Sociale Zaken en de Tweede Kamer vinden dat ZZP’ers in een soms kwetsbare positie verkeren op de arbeidsmarkt.

Vrijwel door de gehele Kamer worden regelmatig voorstellen gedaan om te voorkomen dat met de snel groeiende groep zzp’ers een kwetsbare doelgroep wordt. Ze sparen vaak niet voor hun pensioen en zijn in veel gevallen niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, waardoor het risico op een bestaan in armoede groot is als zaken misgaan.Het zijn ondernemers

Maar de minister vindt dat het gaat om ondernemers en wil ervoor waken dat ze onder collectieve werknemers regelingen vallen. Desondanks heeft het wel zijn aandacht dat zzp’ers vaak hun pensioen niet goed geregeld hebben en in een kwetsbare positie terecht kunnen komen.

Het kabinet heeft al aangekondigd dat werknemers die voor zichzelf beginnen als zzp’er, in de toekomst langer voordeliger kunnen sparen voor later via het pensioenfonds van hun voormalige werkgever. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mate waarin pensioenvoorzieningen nu wel of niet aansluiten bij de behoefte van de eenpitters.

Verder wil de minister voorkomen dat werkgevers in toenemende mate mensen in de positie van zzp’er dwingen terwijl het gewoon werknemers zijn, zoals in de postsector. Hij studeert hier nog op.

Kamp laat al onderzoek doen naar het gebruik van de zogenoemde overeenkomst van opdracht (ovo), waarmee het betalen op basis van stukloon door nieuwe bedrijven in de postsector gemeengoed werd. Zo zijn regels omzeild, zoals het wettelijk minimumloon, die juist kwetsbare werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moeten beschermen.

Geen tags

918 totaal aantal keer bekeken, 2 vandaag

  

Geef een reactie