Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

BTW verhoging tips voor ondernemers

| Nieuws voor de ZZP'er | 23 september 2012

Per 1 oktober 2012 wordt de BTW verhoging ingevoerd. Dit zou problemen kunnen opleveren met uw administratie.

Welk btw-tarief u moet toepassen (19% of 21%), hangt af van het moment waarop u goederen levert of diensten verricht. Dat geldt ook als uw klant al vooruitbetaald heeft.

Concreet betekent de btw-verhoging het volgende:
U brengt 21% btw in rekening als u goederen levert of diensten verricht op of na 1 oktober 2012.
U brengt 19% btw in rekening als u goederen levert of diensten verricht vóór 1 oktober 2012. Ook als u pas na deze datum factureert.
Heeft uw klant al gedeeltelijk vooruitbetaald voor goederen of diensten die u levert na 30 september 2012, dan geldt over de hele prijs het nieuwe btw-tarief van 21%. De levering vindt immers plaats op of na 1 oktober. U heeft over de vooruitbetaling al 19% btw afgedragen. Het verschil tussen 21% en 19% bent u dan nog verschuldigd.

Een aantal tips om deze doorvoering vlotjes te laten verlopen.
 Vooruitbetaling

Wanneer er voor 1 oktober 2012 wordt gefactureerd voor diensten die na die datum worden uitgevoerd is er sprake van vooruitbetalingen (vooruitfacturering). De oorspronkelijke factuur is tegen 19%. Aangezien de levering of dienst pas na 1 oktober plaatsvindt moet er een correctie van 2% worden gemaakt. Deze 2% btw is verschuldigd en kan volgens de Nederlandse wetgeving worden nagefactureerd. Vooral bij particulieren zal het lastig zijn om uit te leggen waarom dit bedrag wordt gefactureerd.

Overgangsregeling levering/dienst voor 1 oktober

Er is een overgangsregeling getroffen voor leveringen en diensten voor 1 oktober die na 1 oktober worden gefactureerd. Voor deze leveringen en diensten blijft het huidige tarief van 19% van toepassing, zelfs als de verkoopfactuur pas na 1 oktober wordt verzonden. Wanneer u afnemers heeft die geen btw kunnen aftrekken is dit interessant, denk daarbij aan particulieren of medici. Zij ontvangen liever een factuur met een lager btw tarief.

Onroerende zaken en verbouwingen

Onroerende zaken gekocht en verbouwingen voor 28 april 2012 en met een opleveringsdatum na 30 september 2012 zijn opgenomen in de overgangsregeling. Deze regeling houdt in dat de termijnen tussen 1 oktober 2012 en 1 oktober 2013 tegen 19% btw gefactureerd mogen worden.

Daarnaast is er een uitzondering gemaakt voor koopovereenkomsten (voor bouwwerken) die voor 1 oktober 2012 gesloten zijn en die op die datum nog niet zijn opgeleverd. Termijnen die voor 1 oktober vervallen (conform de overeenkomst) mogen met 19% worden berekend.

Creditnota’s & Overeenkomsten

Bij het opstellen van creditnota’s moet gekeken worden naar het btw percentage van de verkoopfactuur waarop de creditnota betrekking heeft. Controleer voor overeenkomsten of het btw-tarief van zowel nieuwe als bestaande overeenkomsten juist is vastgelegd.

Geen tags

1035 totaal aantal keer bekeken, 1 vandaag

  

Geef een reactie