Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

Uurloon HR-zzp’ers is bovengemiddeld

| Nieuws voor de ZZP'er | 4 november 2016

Persoonlijke ontwikkeling

HR-zzp’ers verdienen in vergelijking met andere hoogopgeleide zzp’ers goed. Ze zorgen voor een goede relatie met opdrachtgevers en houden ontwikkelingen op hun vakgebied bij. Toch is er wel wat angst dat jongere zzp’ers hun positie overnemen.

HR-professionals die eigen baas zijn, hebben over hun inkomen niet te klagen. Het gemiddelde uurtarief ligt met 85 euro fors boven het gewenste tarief van andere hoogopgeleide zzp’ers.

Het uurtarief van HR-zzp’ers is al vier jaar vrijwel ongewijzigd, zo blijkt uit het onderzoek HR Trends 2016 – 2017 van ADP, Berenschot en Performa. Gemiddeld rekenen de HR-professionals 85 euro per uur. Het aantal uren dat zij kunnen declareren is gemiddeld 25 uur per week. Tot 2014 was dat maar twintig uur per week.

Hoogopgeleide HR-zzp’ers

Met dit tarief steken de HR-professionals met kop en schouders uit boven andere zzp’ers. Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat het gewenste uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers gemiddeld 76,63 euro bedraagt. Voor laagopgeleide zzp’ers ligt dit beduidend lager: namelijk 51,89 euro.

Zzp’er verdient marktconform salaris

De meeste HR-zzp’ers klagen dan ook niet over hun inkomsten. 71 procent van de ondervraagden in het HR Trends-onderzoek zegt een marktconform jaarsalaris te hebben. 14 procent zegt meer te verdienen dan een marktconform salaris. Slechts 7 procent verdient minder dan wat in de markt gebruikelijk is. Een jaar geleden was dat nog 17 procent.

Goede relatie met opdrachtgever

Een op de tien HR-zzp’ers zou liever in loondienst willen werken. Ruim de helft van de zzp’ers zegt door de opdrachtgever te worden behandeld alsof ze bij het eigen personeel horen. Bedrijfsuitjes en kerstpakketten gaan niet aan de neus van de zzp’er voorbij. Slechts een op de vijf heeft een puur transactionele relatie met de opdrachtgever.
Ruim een kwart (27%) van de ondervraagde HR-zzp’ers deelt met zijn opdrachtgever een contractoverstijgend netwerk ten behoeve van informatiedeling.

ZZP’er werkt aan eigen competenties

61 procent van de zelfstandige HR-professionals heeft het afgelopen jaar een opleiding of een training gevolgd. Dat is iets meer dan het gemiddelde onder HR-professionals (59%).

Inhoudelijk hebben de zzp’ers andere doelen met hun opleiding dan HR-professionals in loondienst. 12 procent van de ZZP’ers kiest voor een opleiding om de bedrijfskundige kennis bij te spijkeren en eenzelfde percentage wil met scholing zijn competenties verbeteren. Kijken we naar de HR-professionals in het algemeen, dan kiest slechts 6 procent voor een opleiding of training gericht op bedrijfskundige kennis en 5 procent werkt aan het verbeteren van zijn eigen competenties.

Angst voor jongere concurrent

Zowel de HR-professional in loondienst, als de zzp’er maakt zich vooral zorgen over economische omstandigheden. Maar de zzp’er heeft ook kopzorgen over de vraag of hij niet te oud is om mee te komen in de markt. Maar liefst 30 procent van de zzp’ers maakt zich zorgen over jongere concurrenten. Onder de HR-professionals in loondienst is dat maar 17 procent.

Dit verschil is wellicht te verklaren doordat de zzp’er in meerderheid vijftigplus is. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde HR-professionals in het algemeen is een stuk lager: 45 jaar.

Vertrouwen in eigen professionele kennis

Daarentegen is de zzp’er veel minder onzeker over zijn eigen competenties. 13 procent vraagt zich af of hij bij kan blijven met professionele kennis. Van de HR-professionals in loondienst piekert 40 procent over die vraag.

Bron: http://www.pwdegids.nl/persoonlijke-ontwikkeling/nieuws/2016/11/uurloon-hr-zzpers-is-bovengemiddeld-10122967

Geen tags

434 totaal aantal keer bekeken, 1 vandaag