Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  | tw

Uurloon HR-zzp’ers is bovengemiddeld

| Nieuws voor de ZZP'er | 4 november 2016

Persoonlijke ontwikkeling

HR-zzp’ers verdienen in vergelijking met andere hoogopgeleide zzp’ers goed. Ze zorgen voor een goede relatie met opdrachtgevers en houden ontwikkelingen op hun vakgebied bij. Toch is er wel wat angst dat jongere zzp’ers hun positie overnemen.

HR-professionals die eigen baas zijn, hebben over hun inkomen niet te klagen. Het gemiddelde uurtarief ligt met 85 euro fors boven het gewenste tarief van andere hoogopgeleide zzp’ers.

Het uurtarief van HR-zzp’ers is al vier jaar vrijwel ongewijzigd, zo blijkt uit het onderzoek HR Trends 2016 – 2017 van ADP, Berenschot en Performa. Gemiddeld rekenen de HR-professionals 85 euro per uur. Het aantal uren dat zij kunnen declareren is gemiddeld 25 uur per week. Tot 2014 was dat maar twintig uur per week.

Lees verder »

865 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Financiële situatie zzp’er blijft stabiel

| Nieuws voor de ZZP'er | 27 februari 2015

zzp zelfstandigDe meeste ZZP’ers gingen er in 2014 financieel niet op vooruit en niet op achteruit. Het merendeel van de ZZP’ers verwacht geen personeel aan te nemen, ook niet tijdelijk bij grote drukte, en ziet een baan in loondienst ook niet zitten. Slechts één op de vijf ziet zichzelf wel een bedrijf met werknemers leiden. Dit blijkt uit een recente meting van het ZZP-panel van Panteia onder 3.000 ZZP’ers.

ZZP en personeel

Een klein deel van de ZZP’ers, 8 procent, ziet zichzelf als tijdelijk ZZP’er. 18 procent ziet zichzelf op termijn een bedrijf met werknemers leiden. Dit is opvallende constatering in het perspectief van een vorige meting met het ZZP-panel.

Lees verder »

1466 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Let op voor de nep Zzp’er

| Nieuws voor de ZZP'er | 16 april 2013

Opdrachtgevers opgepast voor nep-zzp’ers

Het fenomeen schijnzelfstandige is niet nieuw. Werknemers die via een achterdeur van start gaan bij hun oude werkgever zie je in alle sectoren.

Met de juiste verklaring arbeidsrelatie (VAR) is het voor een opdrachtgever een koud kunstje om iemand aan te nemen en dezelfde werkzaamheden te laten uitvoeren als een werknemer. De VAR WUO beschermt de opdrachtgever immers voor het niet te hoeven betalen van sociale lasten en vrijwaart hem van allerlei verplichtingen. De rechtbank besliste op 14 maart van dit jaar anders.

De situatie

Een jurist krijgt een opdracht bij een juristenkantoor. Eind 2012 krijgt de jurist helaas niet op tijd betaald en kiest hij ervoor om zijn werkzaamheden op te schorten. Hij vraagt om doorbetaling van loon omdat hij, naar eigen zeggen, werkt met een arbeidsovereenkomst.
Als argument gaf de zelfstandige jurist aan dat hij geen vrijheid had in de werkzaamheden, er een gezagsverhouding was en onder andere de werktijden werden vastgesteld door de werkgever.

Lees verder »

1656 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

ZZP bereid zich verder te ontwikkelen met cursussen en opleiding ondanks crisis

| Nieuws voor de ZZP'er | 16 april 2013

Zzp’ers zijn vaker bereid zichzelf verder te ontwikkelen en investeren daarmee vaker in een eigen opleiding dan ondernemers mét personeel. Het lijkt of dat de crisis geen of weinig invloed heeft op het opleidingsbudget van het MKB.

Driekwart van de ondernemers investeert op jaarbasis tot 1500 euro in zichzelf. Een vergelijkbaar bedrag wordt jaarlijks eveneens per werknemer in kennis en ontwikkeling geïnvesteerd. Zo blijkt uit een enquête van ING Economisch Bureau in samenwerking met De Zaak onder 550 MKB-ondernemers.

Werknemers bij mkb-bedrijven worden massaal naar cursussen en trainingen gestuurd. Negen op de tien ondernemers zegt te investeren in de opleiding en ontwikkeling van zijn werknemers. Onder zzp’ers zegt een zelfde percentage in zijn eigen ontwikkeling te investeren. Ondernemers met personeel investeren echter minder in hun eigen ontwikkeling.

Lees verder »

1697 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Loop jij ook belastingvoordeel mis?

| Nieuws voor de ZZP'er | 4 januari 2013

Grote kans dat veel zzp’ers die geen boekhouder hebben belastingvoordelen mislopen. Slechts tweederde denkt voldoende kennis in huis te hebben, en van hen overschat een groot deel zichzelf ook nog eens.
Dit blijkt uit onderzoek van professionalsplatform Offerti onder ruim 30.000 specialisten. Ook van de zzp’ers die wel een boekhouder hebben, geeft tweederde zichzelf een voldoende voor het kennisgehalte.
Volgens boekhouders ligt het aantal zzp’ers dat mogelijk belastingvoordelen misloopt vele malen hoger, omdat ze minder weten dat ze denken: 53,1 procent weet het verschil niet tussen een zakelijke en een particuliere aangifte, terwijl ruim 73,2 procent denkt van wel.

Lees verder »

1859 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

ZZP’ers gedupeerd door belastingplan Van Dijkhuizen

| Nieuws voor de ZZP'er | 20 oktober 2012

Belangenbehartigers van Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’ers) reageren verbaasd en kritisch op de belastingplannen die de commissie-Van Dijkhuizen afgelopen week presenteerde.

De commissie onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer of de inkomstenbelasting omlaag kan zonder dat dit de schatkist geld gaat kosten.
In die plannen wordt onder andere ingegaan op het instellen van een vlaktaks (93 procent van de belastingplichtigen gaat 37 procent belasting betalen), een mogelijke BTW-verhoging (van 21 naar 23 procent) en afschaffing van aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Lees verder »

3488 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Nog geen verhoging voor meeste ondernemers

| Nieuws voor de ZZP'er | 1 oktober 2012

Ondanks de verhoging van het algemeen btw-tarief van 19 naar 21 procent, denkt een grote meerderheid van de ondernemers hun verkoopprijzen in de komende 3 maanden niet te verhogen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de detailhandel gaf afgelopen maand slechts 26 procent van de ondervraagde ondernemers aan hun waar duurder te gaan maken. In de overige branches ligt het aandeel lager.

Lees verder »

1284 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

zzp-maatregel wordt deels doorgeschoven

| Nieuws voor de ZZP'er | 1 oktober 2012

Demissionair staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS wil de extramuralisering van lichte zorgzwaartepakketten gedeeltelijk uitstellen. Het betreft de zzp’s 3 in de verzorging en verpleging, ggz en gehandicaptenzorg. (Advertentie) Oorspronkelijk wilde Veldhuijzen van Zanten de zzp-maatregel per 1 januari 2013 laten ingaan. Op grond van de maatregel kunnen zzp’s 1 tot en met 3 voortaan alleen nog maar extramuraal, dat wil zeggen buiten een intramurale setting worden aangeboden. De staatssecretaris wil daarmee bevorderen dat cliënten langer zelfstandig blijven en minder snel in een intramurale setting belanden. Ze verwacht dat aanbieders hun aandacht verleggen en werk maken van een gevarieerd extramuraal woon- en zorgaanbod. Een en ander moet leiden tot besparingen van jaarlijks 400 miljoen euro.

Lees verder »

3876 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

BTW verhoging tips voor ondernemers

| Nieuws voor de ZZP'er | 23 september 2012

Per 1 oktober 2012 wordt de BTW verhoging ingevoerd. Dit zou problemen kunnen opleveren met uw administratie.

Welk btw-tarief u moet toepassen (19% of 21%), hangt af van het moment waarop u goederen levert of diensten verricht. Dat geldt ook als uw klant al vooruitbetaald heeft.

Concreet betekent de btw-verhoging het volgende:
U brengt 21% btw in rekening als u goederen levert of diensten verricht op of na 1 oktober 2012.
U brengt 19% btw in rekening als u goederen levert of diensten verricht vóór 1 oktober 2012. Ook als u pas na deze datum factureert.
Heeft uw klant al gedeeltelijk vooruitbetaald voor goederen of diensten die u levert na 30 september 2012, dan geldt over de hele prijs het nieuwe btw-tarief van 21%. De levering vindt immers plaats op of na 1 oktober. U heeft over de vooruitbetaling al 19% btw afgedragen. Het verschil tussen 21% en 19% bent u dan nog verschuldigd.

Een aantal tips om deze doorvoering vlotjes te laten verlopen.

Lees verder »

1261 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

zzp’er optimistisch over de toekomst

| Nieuws voor de ZZP'er | 1 augustus 2012

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden blijven hoogopgeleide zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) optimistisch over de toekomst.
Ze merken wel steeds vaker de gevolgen van de economische crisis, maar het bevalt ze goed om eigen baas te zijn, zo blijkt dinsdag uit onderzoek van zzp-platform Myler onder 1.958 zzp’ers.
Volgens het onderzoek hebben zzp’ers meer opdrachtgevers, omdat het aantal kortlopende opdrachten dit jaar sterk steeg. Zo heeft ruim 23 procent van de zelfstandige ondernemers minimaal zes klussen op jaarbasis, terwijl in 2011 nog 10 procent van de zzp’ers meer dan vijf opdrachten per jaar had.

Ook in de huidige financiële crisis nemen zelfstandigen volgens de onderzoekers geen genoegen met iedere nieuwe opdracht die wordt aangeboden. De meeste zzp’ers krijgen hun nieuwe opdrachten via oud-opdrachtgevers of na tussenkomst van ex-werkgevers of bemiddelingssites.
bron:de stentor

1337 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Gratis iPad bij mobiel internet voor ondernemers

| Nieuws voor de ZZP'er | 25 mei 2012

Gratis iPad bij mobiel internet voor ondernemers! GSM Topdeal Zakelijk heeft een unieke aanbieding voor ondernemers. Omdat een Tablet onmisbaar is geworden, hebben we voor elke ondernemer een passend aanbod. Ondernemers die kiezen voor mobiel internet hebben de keuze uit een aantal tablets. Neem deze unieke topdeal op en profiteer nu van de gratis iPad. Klik hier voor het hele overzicht.

1419 totaal aantal keer bekeken, 1 vandaag

Makkelijker om hun privéadres af te schermen voor ZZP

| Nieuws voor de ZZP'er | 12 februari 2012

Het wordt voor zelfstandige ondernemers makkelijker om hun privéadres af te schermen op de website van de Kamer van Koophandel (KvK).

Dat zegt een woordvoerder van de organisatie vrijdagavond in het VARA-programma De Ombudsman naar aanleiding van klachten van zzp’ers. Tot nu toe was het alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk om een privéadres onzichtbaar te maken op de website van de KvK.

Lees verder »

1281 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

ZZP’er kan maar beter niet arbeidsongeschikt raken

| Nieuws voor de ZZP'er | 12 februari 2012

Zzp’er vertrouwt op partner en eigen reserves bij arbeidsongeschiktheid

Twee derde van de zzp’ers loopt een financieel risico op het moment dat hij of zij niet in staat is om te werken door ziekte of ongeluk. Zo’n grote groep zzp’ers heeft namelijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, zo meldt Blik op Nieuws.

De hoge kosten van een dergelijke verzekering is voor 58 procent van de zzp’ers een reden om zich niet of beperkt te verzekeren. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken naar mogelijke financiële risico’s bij zzp’ers.

Lees verder »

3724 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Twee derde zzp’ers heeft arbeidsongeschiktheid niet afgedekt

| Nieuws voor de ZZP'er | 25 januari 2012

Den Haag – Twee derde van de zzp’ers loopt het risico op financiële tegenslagen doordat zij hun arbeidsongeschiktheid niet hebben afgedekt. De hoge kosten die het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid met zich meebrengt, is voor 58% van de zzp’ers een reden om zich niet of beperkt te verzekeren.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken naar mogelijke financiële risico’s bij zzp’ers.

Slechts 33% van de zzp’ers blijkt een arbeidsongeschiktheid of een WIA-verzekering te hebben afgesloten. Daarnaast is er een grote groep zzp’ers die zegt voldoende terug te kunnen vallen op de partner en een kwart denkt genoeg financiële reserves te hebben in geval van arbeidsongeschiktheid. Naast arbeidsongeschiktheid zijn er nog drie mogelijke risico’s die zzp’ers kunnen lopen onderzocht door bureau Veldkamp in opdracht van Wijzer in geldzaken.

Onvoldoende geld voor oudedagsvoorziening
Bijna de helft van de zzp’ers legt geen of naar eigen zeggen onvoldoende geld opzij voor de oudedagsvoorziening. Ook in dit geval is de belangrijkste reden dat het te duur is. Overige redenen zijn dat men bij pensionering kan terugvallen op de partner en dat men heeft er geen geld voor over heeft.

Aansprakelijkheid
Het privévermogen van de zzp’er is niet altijd voldoende beschermd en vormt daarom een risico. Een ruime meerderheid van de zzp’ers die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, heeft niets opgenomen in de (huwelijkse) voorwaarden om de risico’s van het privévermogen van zichzelf of de partner te beperken. Zzp’ers zijn in grote meerderheid wel op de hoogte van het bestaan van de beroepsaansprakelijkheids- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, maar desondanks heeft meer dan de helft deze niet afgesloten.

Beperkt financieel inzicht
Een beperkt inzicht in financiële zaken rondom het ondernemerschap is ook een risico waar zzp’ers mee te maken kunnen krijgen. Dit kan ontstaan doordat de privé-administratie niet gescheiden is van de zakelijke administratie, er geen zakelijke bankrekening is of dat men minstens drie van de vier belangrijke administratieve handelingen (boekhouding, jaarrekening, btw-aangifte, inkomensbelasting) zelf doet. Een sterkere stapeling van risico’s is overigens te zien bij de zzp’ers die minder overzicht hebben over de eigen financiën.

Uit het onderzoek blijkt dat negen van de tien zzp’ers op minstens één van de vier geïdentificeerde terreinen een risico lopen.
Bron: blikopnieuws

3482 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Hogere omzet met meer uren

| Nieuws voor de ZZP'er | 25 januari 2012

De meerderheid van de zzp’ers in Nederland (51,9%) heeft in 2011 een hogere omzet behaalt dan in 2010. De licht stijgende tarieven en de flinke stijging in het aantal facturabele uren zorgden dat 2011, ondanks de crisis, een goed jaar is geworden voor de zzp’er.

De zzp’ers zijn niet positief over de economische stand van zaken in Nederland, maar zijn wel van mening dat zowel de Nederlandse economie als hun eigen onderneming zich (zeer) positief zal ontwikkeling het komend jaar. Dit blijkt uit jaarrapport 2011 van de ZZP Barometer.

Uit de ZZP Barometer blijkt bovendien dat een overgrote meerderheid van de zzp’ers (68,1%) een financiële buffer achter de hand heeft, mocht de economie en de eigen onderneming zich toch minder positief ontwikkelen dan verwacht. 46,5% van de zzp’ers kan een periode van 3 tot 12 maanden overbruggen met zijn financiële buffer, terwijl 40,9% het zelfs langer dan 1 jaar uit zou kunnen houden met zijn reserves.

Over de ontwikkeling van de zzp-markt is de zzp’er zeer verdeeld: terwijl 41,5% van mening is dat de ontwikkelingen positief zullen zijn, meent 42,8% dat de ontwikkelingen negatief zullen zijn. Desalniettemin zegt 88,9% zeker (zzp-)ondernemer te blijven in 2012 geeft slechts 2,0% aan (waarschijnlijk) te zullen stoppen en zegt 2,3% niet te weten wat zijn vooruitzichten zijn. Wel is er veel kritiek op schijnondernemers: “Er is een groter aanbod: omdat het UWV mensen blijft pushen voor zichzelf te beginnen, wordt de koek te klein,” aldus een van de 1.477 ondervraagde panelleden.

Positief over eigen onderneming
Het merendeel van de zzp’ers geeft echter aan dat zijn onderneming er goed voor staat (59,2%) en denkt dat deze zich ook in de toekomst positief zal ontwikkelen (67,1%). 22,8% geeft aan dat zijn onderneming er slecht voor staat, waarbij slechtst 10,1% geen positieve vooruitzichten schetst. Deze (jaar)cijfers schetsen een (veel) positiever beeld dan hetgeen de afgelopen maanden in de pers is verschenen over onder andere zzp’ers en de voedselbank en zzp’ers en het minimuminkomen.
Bron: Volnieuws

1199 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Jongeren willen graag zelfstandig aan de slag als zzp

| Nieuws voor de ZZP'er | 10 januari 2012

Meer dan de helft van de Nederlanders wil graag zelfstandig aan de slag. Dit blijkt uit onderzoek van JobTrack.nl onder ruim 28.000 respondenten.
Vooral jongeren tot 34 jaar lopen warm voor het parttime ondernemerschap: 59 procent zegt een aantal dagen als ZZP’er te willen werken. Ook hoger opgeleiden zijn enthousiast over zelfstandig ondernemen, lager opgeleiden staan er juist minder positief tegenover.

Lees verder »

1311 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Collectief pensioen voor ZZP

| Nieuws voor de ZZP'er | 10 januari 2012

Zelfstandigen zonder personeel moeten ook collectief pensioen kunnen opbouwen, vindt verzekeraar Aegon. Europese regels staan dat niet in de weg, maar in Nederland moet daarvoor wel de wet worden aangepast. De verzekeraar pleit voor een aanpassing die ertoe leidt dat zzp’ers voor de opbouw van pensioenen hetzelfde worden behandeld als mensen in loondienst. Zzp’ers kunnen nu alleen individueel pensioen opbouwen, maar volgens Aegon biedt collectief pensioen allerlei voordelen.
Sinds vorig jaar januari kunnen pensioenregelingen van werkgevers en werknemers worden uitgevoerd in een premiepensioeninstelling (ppi), een soort beleggingsinstelling voor pensioenpremies. Onderzoek dat de Vrije Universiteit op verzoek van Aegon heeft verricht, wijst uit Europese regels toetreding van zzp’ers zot een ppi mogelijk maken. Een aanpassing van de Wet op het financieel toezicht is daarvoor wel nodig.

1072 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Ondernemer van het jaar 2011

| Nieuws voor de ZZP'er | 5 januari 2012

Onder groot applaus heeft een stralende Zlata Brouwer van Zlata Strijkinstrumenten uit Hilversum dinsdag de award voor Ondernemer van het Jaar 2011 in ontvangst genomen.
De verkiezing vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, die in het teken stond van jonge ondernemers. Kersverse Ondernemer van het Jaar 2011 Zlata is blij en verrast met de prijs.

Lees verder »

1018 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Proef zelfstandig contracteren zzp’ers zorg

| Nieuws voor de ZZP'er | 5 januari 2012

In de regio Tilburg en Cuijck kunnen zzp’ers bij wijze van proef zelfstandig contracteren. De proef loopt tot en met mei, zo meldt ZZP Nederland.

Tijdens de proef kunnen zzp’ers rechtstreeks een contract aangaan met het zorgkantoor van UVIT. Ze hebben dan geen zorginstelling of detacheerder meer nodig om aan het werk te komen. Volgens ZZP Nederland kan dit veel geld schelen en zorgt het voor een grotere flexibiliteit bij de inzet van zorgverleners. Dit omdat zzp’ers nu niet langer afhankelijk zijn van de roostermakers van de zorginstelling.

Lees verder »

3979 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Keurmerk voor zzp’ers

| Nieuws voor de ZZP'er | 5 januari 2012

Wie op zoek is naar een goede timmerman of stukadoor, vraagt nu vaak vrienden of bekenden of zij iemand weten. Volgende week wordt op initiatief van FNV Zelfstandigen Bouw een keurmerk voor zzp’ers in de bouw gepresenteerd dat hen daarbij een handje kan helpen.

Lees verder »

1283 totaal aantal keer bekeken, 0 vandaag

Pagina 1 van 212